Zaprešić: 615 tisuća kuna iz proračuna za dodatni tim hitne pomoći

Kako je Mrežom hitne medicine, koju donosi Ministarstvo zdravstva, osigurano tek pet timova Hitne medicinske pomoći za područje Zaprešića i okolnih općina, Grad Zaprešić sklopio je sa Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije ugovor kojim će financirati dodatni T1 tim, a koji uključuje liječnika, medicinskog tehničara i vozača.

U tu svrhu, iz proračuna je izdvojeno 615 tisuća kuna, koliko je potrebno za financiranje jednog tima u ovoj godini.

Iako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, o čemu jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravstva o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, Grad Zaprešić uspješno je postigao dogovor prema kojem će jedan tim financirati i Zagrebačka županija, a još tri Zavod. Tako je sada cijelom zaprešićkom kraju na raspolaganju ukupno deset T1 timova, po dva u svakoj smjeni.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Davorin Gajnik, zahvalio je gradonačelniku i gradskim službama što su prepoznali potrebu za dodatnim financiranjem rada hitne medicine u zaprešićkoj ispostavi, naglasivši pritom kako Zavod i Grad Zaprešić već godinama dobro surađuju. 'Ovo i nije novost, jer je Grad uvijek imao sluha i iznalazio sredstva da potpomogne naš rad, kako kroz sufinanciranje timova, tako i kroz nabavu potrebne opreme', rekao je ravnatelj.

Izvijestio je i kako je u pripremi izmjena Mreže hitne medicine, oko čega su Zagrebačka županija i Zavod vrlo angažirani. 'Nadam se da ćemo kroz te izmjene postići da 10 timova u Zaprešiću bude standard, jer 5 timova za područje s više od 60 tisuća stanovnika nije dovoljno. Takva izmjena bi značila i da ćemo imati sigurne izvore financiranja, jer se Zavod najvećim dijelom i financira preko HZZO-a', istaknuo je Gajnik.

Zavod će sklopiti ugovor i s okolnim općinama, vrijedan 200 tisuća kuna, kojim će se osigurati dežurstvo medicinske sestre u prostoru zaprešićke ispostave hitne medicine, kako bi vrata hitne pomoći uvijek bila otvorena.

Gradonačelnik Turk izrazio je nadu da će timovi hitne pomoći imati što manje posla, ali i naglasio da je zadovoljavajuća zdravstvena zaštita među prioritetima Grada Zaprešića. Podsjetio je i kako su odnedavno Zaprešićanima dostupne usluge logopedske i sportske ambulante, kojima se malo gradova može pohvaliti. 'Iako je riječ o ulaganjima u tzv. nadstandard, mi ih smatramo nužnom potrebom i stoga se kontinuirano trudimo činiti iskorake kako bismo svojim sugrađanima osigurali primjerene uvjete' - zaključio je Turk. (Grad Zaprešić)