Zaprešić: U tijeku 4,7 milijuna kuna vrijedan projekt energetske obnove Doma zdravlja

Zgrada zaprešićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije izgrađena je 1962., a dograđivana 1968. godine na način i materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti zgrade i utroška energenata potrebnih za grijanje i hlađenje.

Radovima koji su u tijeku provest će se energetska obnova i povećanje energetske učinkovitosti zgrade, a provedba projekta sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Radovi obuhvaćaju izvedbu kontakt fasade s toplinskom izolacijom na punim dijelovima pročelja, toplinsku izolaciju i hidroizolaciju krova, zamjenu stare ostakljene drvene stijene novom energetski učinkovitijom iz PVC profila, zamjenu postojećeg sustava grijanja novim, baziranim na sustavu dizalice topline zrak/voda te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela novima energetski učinkovitijima.

Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete, povećat će se ugoda boravka korisnicima i značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Tako će se realizacijom planiranih mjera, na godišnjoj razini, ostvariti ušteda od 60% za grijanje, 54% za rasvjetu te za 80% smanjiti emisija štetnih stakleničkih plinova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.742.459,85 kuna, a sufinancirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.409.719,46 kuna. (Grad Zaprešić)