Zaželi u Đurđevcu: Bicikli gerontodomaćicama koje će brinuti o starijim i nemoćnima

Projekt zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena 'Zaželi', koji se financira iz Europskog socijalnog fonda a cilj mu je zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena i podizanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba, startao je i u Đurđevcu. Petnaest žena potpisalo je ugovore o radu i od ponedjeljka kreću na svoj novi posao – brigu i pomoć u kući za najmanje 95 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Đurđevca. Da bi im obavljanje posla i obilazak svih korisnika bio lakši, od Grada su dobile i potpuno nove bicikle koje su djelatnici policije pregledali i provjerili im ispravnost, te ih registrirali prije puštanja u promet.

Grad Đurđevac je, naime, uz suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom prošle godine prijavio projekt Snaga pomoći na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, te im je odobreno 2,3 milijuna kuna kojima će na razdoblje od 24 mjeseca zaposliti 15 žena koje će, nakon što prođu posebnu edukaciju i osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, voditi brigu o najmanje 60 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada Đurđevca. Stečena znanja i kompetencije ovim će ženama, pak, pomoći da se uspješnije uključe na tržište rada nakon završetka projekta.

Djelatnice će biti zadužene organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova i uređenje okućnice, za pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

'Grad Đurđevac je i prijašnjih godina preko programa javnih radova Pomoć u kući već provodio sličan projekt preko kojeg je bilo zaposleno devet žena koje su svakodnevno obilazile oko 75 korisnika i pomagale im u obavljanju kućnih poslova, tako da će se svima njima preko programa Zaželi ponovno osigurati potrebna pomoć. U suradnji sa Županijom sufinancirao se rad gerontodomaćica preko kluba Mariška. Nakon što je ministarstvo raspisalo poziv Grad Đurđevac se odmah prijavio jer smo na temelju prošlih projekta uvidjeli veliku potrebu za pružanjem pomoći našim starijim sugrađanima. Dokaz je i to što se do sada prijavilo 95 korisnika. Nadamo se da će se ovim projektom potaknuti njihova socijalna uključenost i poboljšati kvalitetu života, a prijave ćemo zaprimati i dalje. Projekt ima i dodatne koristi otvoreno je 15 novih radnih mjesta', rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, te se zahvalio svim partnerima na pomoći i podrški, a svim ženama je poželio puno uspjeha u radu.

Inače, program 'Zaželi' provodi se na razini cijele Hrvatske i jedan je od najizdašnijih programa u okviru Europskog socijalnog fonda. Zaposlit će se 7.000 žena koje će se skrbiti za oko 40.000 korisnika. (gradonačelnik.hr)

Grad nabavlja i deset električnih bicikala

Osim bicikala za gerontodomaćice, svoje bicikle su registrirali i brojni građani koji su se zatekli kod utvrde. Grad Đurđevac registraciju bicikala provodi još od 2013. godine kada su prvi puta nabavljeni bicikli za djelatnike Grada, gradskih tvrtki i ustanova kako bi se smanjilo korištenje službenih automobila u svrhu štednje.

Inače, Grad Đurđevac je ove godine potpisao i ugovor o sufinanciranju nabave novih 10 električnih bicikala za potrebe Grada i gradskih ustanova s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 55.000,00 kuna od kojih 40%, odnosno 22.000,00 kuna sufinancira Fond dok će preostalih 60%, odnosno 33.000,00 kuna financirati Grad Đurđevac.

Nabavom električnih bicikala još više će se smanjiti korištenje službenih automobila u obavljanju poslova u Gradu Đurđevcu, gradskim trgovačkim društvima i ustanovama, te troškovi, a ujedno će se smanjiti i emisije CO2 i čestica prašine u zrak, čime će se doprinijeti čistijem zraku i okolišu. Djelatnici će se lakše i brže kretati gradom prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a ujedno će moći i bolje zapažati komunalne probleme, a to se najviše odnosi na našeg komunalnog redara koji većinu vremena provede na terenu- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.