Zaželi u Splitu: 50 žena brinut će o 250 starijih i nemoćnih osoba

U sklopu EU projekta „Zaželi sretniju starost“ u Splitu je u petak pedeset žena potpisalo ugovor o radu na određeno vrijeme i od danas počinju pružati pomoć u kućanstvu za 250 starijih i nemoćnih osoba.

'Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog programa koji će otvorit prostor za vaše zapošljavanje i zadovoljstvo vas i vaših obitelji, ali i onih koji će primiti vašu pomoć', kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uoči potpisivanja ugovora u radu u velikoj vijećnici, a njegova zamjenica Jelena Hrgović je izrazila veliko zadovoljstvo time što su je od prijave projekta do njegove realizacije proteklo tek nešto malo više od šest mjeseci.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 8.306.340,00 kuna koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda, a provedba traje 30 mjeseci, odnosno do listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Grad Split zajedno sa Centrom za socijalnu skrb Split, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Split i Katoličkom udrugom Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama.

Žene koje su u sklopu EU projekta „ Zaželi sretniju starost“ dobile zaposlenje pružat će potrebitima pomoć u dostavi namirnica, u pripremi obroka, čišćenju stambenog prostora, a kroz projekt su za svakog korisnika osigurana sredstva za čišćenje i higijenu u vrijednosti od 200 kuna mjesečno. Uz pomoć pri oblačenju, brigu o higijeni korisnicima će pružati pomoć u socijalnoj integraciji i posredovanju u ostvarivanju različitih prava, a ponajviše će im pružati podršku kroz razgovore i druženja. Tijekom dvogodišnjeg zaposlenja svim ženama će se omogućiti dodatno obrazovanje i osposobljavanje za različita zanimanja za koja iskažu interes u vrijednosti do 7.000 kuna, a sve s ciljem povećanja njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta. Primat će i naknadu za putne troškove, a u sklopu projekta predviđena je i nabava bicikli za potrebe prijevoza žena do korisnika. (Grad Split)