Zbog navale na vaučere za wi-fi pao sustav Europske komisije!

Kao što se moglo i pretpostaviti, softver Europske komisije, odnosno službene stranice projekta WiFi4EU nije u utorak izdržao navalu kada se točno u 13 sati preko 18 tisuća europskih općina i gradova pohrlilo prijaviti ne bi li osvojili svoj vaučer od 15.000 eura za uvođenje besplatnog interneta na javnim prostorima.

Kako je ključni kriterij za podjelu prvih 1.000 vaučera bila brzina prijave, jasno je da su baš svi registrirani gradovi i općine, a u utorak ujutro ih je bilo oko 18.500, pripremili svoje 'najbrže prste' i odmah u 13 sati krenuli u prijavu zbog čega je sustav odmah krahirao, a stranica čitav dan ostala nedostupna.

Koliko se gradova i općina uspjelo prijaviti u tih nekoliko sekundi ili minuta, nije poznato, kao niti jesu li podijeljeni svi vaučeri ili je sustav krahirao prije toga. Izgleda da ćemo za informacije morat pričekati 15. lipnja, do kada službeno traje poziv.

Inače, Hrvatska je u samom vrhu po broju općina i gradova po iskazanom interesu za wi-fi vaučere - registriralo se čak 67,8 posto općina i gradova, a ispred nas su samo Malta - 97,1 posto i Bugarska - 86 posto. Najmanji su, pak, interes iskazali Danci - prijavilo se tek 1,3 posto njihovih općina i gradova. Kako smo pisali jučer, za 15 vaučera, koliko ih u ovom prvom pozivu pripada Hrvatskoj, do utorka se prijavilo 390 općina i gradova. Svi oni koji se u utorak nisu uspjeli probiti i u prvim stotinkama prijaviti za vaučere, imat će još četiri prilike, odnosno četiri poziva u iduće dvije godine.  Da bi zbog prevelikog broja prijava moglo doći do problema sa softverom ovih je dana upozoravao Dario Runtić iz Udruge gradova, koji nam kaže nam kako su se, po informacijama kojima je raspolagao u utorak predvečer, Bjelovar, Pula, Umag i Pleternica uspjeli uspješno prijaviti, te su dobili obavijest da će uskoro saznati jesu li dobili vaučer. Naknadno su nam se preko Facebooka javili i potvrdili da su se uspješno prijavili i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, Supetra Ivana Marković, Buzeta Siniša Žulić, Cresa Kristijan Jurjako, a kliknuti su na vrijeme uspjeli i Ploče, Labin, ViroviticaZlatarMali LošinjSamobor, te niz općina.... Za pretpostaviti je, naravno, da oni nisu jedini, no za potpunu informaciju trebat će očito pričekati povratak sajta u život. 

Europska komisija, podsjetimo, odlučila je uložiti 120 milijuna eura kako bi kroz projekt WiFi4EU, odnosno vaučere od po 15.000 eura, gradovima i općinama omogućila besplatno uvođenje bežićnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjenje isključivosti, odnosno omogućavanje pristupa interenetu svim građanima EU-a, bez obzira gdje žive i koliko zarađuju.

No, koliko god marketinški ovaj projekt bio zanimljiv, od samog starta većini zainteresiranih upitan je način podjele, odnosno sistem 'najbržeg prsta', u kojem ne presuđuje kvaliteta pripreme projekta i prijave nego isključivo brzina, odnosno kvaliteta mreže i pristupa stranicama WiFi4EU.

Sa zanimanjem ćemo tako, osim rezultata ove prve ultrakratke utrke, pratiti i na koji način će biti organiziran drugi poziv, i hoće li Europska komisija ipak unijeti neke promjene i poboljšanja u sistem podjele vaučera. (gradonačelnik.hr)

*U niskom startu 390 gradova i općina: Besplatan wi-fi ovisi o najbržem prstu!