Zdrava prehrana i u lepoglavskom dječjem vrtiću

Mliječni obrok za školarce kao i Shema školskog voća koji se provode u lepoglavskim školama uskoro bi mogli dobiti svoju inovativnu verziju i u lepoglavskom Dječjem vrtiću. Naime, već neko vrijeme se razgovara o pokretanju inicijative za uvođenje meda i proizvoda od meda u jelovnik Dječjeg vrtića.

"Leti pčela malena oko cvijeta šarena, niti staje niti sjeda dok ne skupi dosta meda", pjevali su mališani Dječjeg vrtića Lepoglava pozdravljajući svoje goste – pčelare iz Pčelarske udruge "Čmelico" iz Bednje koji su u posjetili Dječji vrtić u Lepoglavi kako bi polaznicima vrtića pokazali kako nastaje med koji je inače dio prehrane djece u lepoglavskom vrtiću.

Pčelari Vladimir Cikač i Milan Vukovski iz Pčelarske udruge "Čmelico" u vrtić su donijeli pribor i alate koji pčelari koriste, ali i prave pčele u košnici. Mališani su imali prilike upoznati se, čak i probati, kako se ti alati i pribor koriste te naučiti ponešto o medu i pčelama tijekom kratkog predavanja koje su im pčelari održali. Nakon toga mališani su se osladili medom i slatkim medenjacima, a svaki je dobio posudicu meda koju je ponio kući.

Predavanju je nazočio i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je dao podršku uvođenju meda u vrtićku kuhinju – Posljednjih nekoliko mjeseci razgovaramo i tražimo rješenje za uvođenje meda u vrtić čime bismo s jedne strane utjecali na zdravlje klinaca, s druge pak promocijom ovakvog oblika cirkularne ekonomije razvijali i pomagali domaće proizvođače. Klinci su dobro reagirali na prvi susret s medom i proizvodima od meda što nam ulijeva optimizam da smo na dobrom putu – poručio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Gostovanje pčelara i održano predavanje dio je projekta "Zdrava prehrana" kojeg Dječji vrtić Lepoglava provodi već dulje vrijeme. (Grad Lepoglava)