Zeprešić: Na temelju studije i prijedloga građana donose se mjere za bolju sigurnost u prometu

Grad Zaprešić, u suradnji s Policijskom postajom Zaprešić, kontinuirano radi na podizanju razine sigurnosti u prometu, kako pješaka, tako i vozača. S tim je ciljem, u studenom prošle godine, izrađena studija sigurnosti raskrižja na području grada kojom su identificirane kritične prometne dionice koje bilježe velik protok vozila i pješaka.

Studiju je izradila tvrtka Elipsa d.o.o. na temelju podataka dobivenih od PP Zaprešić o prometnim nesrećama, a naglasak je stavljen na detaljnu analizu uzroka njihova nastanka. Tako se ispostavilo da je najčešći uzrok nepropisna brzina vozila, a zatim i nepoštivanje prednosti prolaska.

Potencijalno opasne prometne točke utvrđene su prema metodologiji pristupa sigurnosti prometa, službenom dokumentu kojeg su izradili Institut IGH i Hrvatske ceste, te rangirane prema broju prometnih nesreća, njihovoj učestalosti i posljedicama. Za svaku od njih predložene su i mjere za povećanje sigurnosti pješaka. Konkretno, identificirano je deset raskrižja na kojima je potrebno poduzeti mjere koje se većinom odnose na obnovu postojeće signalizacije, izmještanju pješačkih prijelaza i uklanjanju raslinja iz vidnog polja vozača. Tek je na prometnicama u blizini škola i vrtića, a na kojima to još nije učinjeno, poput Ulice hrvatske mladeži kod Dječjeg vrtića Maslačak i Ulice Vladimira Nazora kod OŠ Antuna Augustinčića, preporučeno postavljanje naprava za smirivanje prometa, odnosno, vibro traka.

Grad je zatražio posebnu analizu dodatnog osiguranja pješačkog prijelaza na nesemaforiziranom raskrižju Ulice Matije Skurjenija s Mihanovićevom ulicom, a radi se i na iznalaženju prihvatljivog rješenja kojim će se dodatno povećati sigurnost u Mihanovićevoj uz OŠ Ljudevita Gaja, što je planirano provesti u sklopu projekta 'Take a break! – zakOČI'. Riječ je o projektu Udruge Roditelji u akciji – RODA kojeg je, uz švicarsku zakladu CareCross for Health and Environment, partner i Grad Zaprešić, a bavi se prvenstveno problematikom sigurnosti djece u prometu. Cilj je, kroz izradu modela intervencije te implementacije sadržaja primjerenog uzrastu, osposobljavanje za sigurno sudjelovanje u prometu te promicanje i podizanje prometne kulture.

Grad je zaprimio brojne prijedloge građana o lokacijama na kojima smatraju da je potrebno postaviti ležeće policajce te su iste, u svrhu vizualizacije, ucrtane na karti, no usvajanje i provedba svih prijedloga nisu u skladu s pravilima struke. (Grad Zaprešić)