Zlatar: Financije konačno stabilne, povećane plaće gradskim dužnosnicima

I nakon što je ostvaren rast koeficijenta za izračun plaća, grad Zlatar još uvijek izdvaja manje od 10 posto svog proračuna na plaće gradskih zaposlenika, dok je zakonski dozvoljeno izdvajati 20 posto

Na prošlotjednoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara donesena je odluka o povećanju plaća i naknada za gradske dužnosnike. Od zakonski propisanog maksimuma za koeficijent izračuna plaća za gradonačelnike koji iznosi 4,55, Grad Zlatar donio je odluku o povećanju na 3,92 s dosadašnjeg 3,10. Tako je i koeficijent za plaće zamjenika gradonačelnika povećan s 2,40 na 3,00. Od 15 članova vijeća ovu odluku je podržalo njih 11, dok je jedan bio protiv a troje suzdržanih.

Gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek objasnila je kako je odluka o povećanju koeficijenta za izračun plaća donesena sada kada je grad Zlatar napokon ostvario financijsku stabilnost. Naime, koeficijent je ostao isti još od 2010. godine i Zlatar je bio jedini grad u Hrvatskoj koji, nakon izbora 2013. godine, nije promijenio naknade. Tako su naknade za izračun plaća gradskim dužnosnicima u Gradu Zlataru zadnjih godina bile ispod razine svih ostalih gradova u Hrvatskoj. Gradonačelnica kaže kako su ona i bivši gradonačelnik Stanko Majdak donijeli ovu odluku 2013. godine i odrekli se svojih beneficija kako bi ostvarili uštedu u proračunu te financijski stabilizirali grad. I nakon što je ostvaren rast koeficijenta za izračun plaća, grad Zlatar još uvijek izdvaja manje od 10 posto svog proračuna na plaće gradskih zaposlenika, dok je zakonski dozvoljeno izdvajati 20 posto.

'Sada smo u stabilnom plusu u proračunu i ovim povećanjem samo ćemo biti u prosjeku s gradovima i općinama u županiji, od nikog ne odskačemo. Mogli smo i prije povećati plaće, no nismo, davali smo maksimum proteklih godina i izveli grad iz krize', istaknula je gradonačelnica i na sjednici Gradskog vijeća. (L.U.)