Zlatar: Građani biraju novo ime vrtića

Nakon što su osigurali preko 7,4 milijuna kuna za dogradnju i rekonstrukciju gradskog vrtića, kojom će se osigurati smještaj za još tri vrtićke grupe (ukupno šest), u Gradu Zlataru odlučili su promijeniti ime vrtića te su pozvali građane da se uključe u anketu i daju svoje prijedloge.

Građanima je, tako, ponuđen izbor od pet naziva (Zlatarsko zlato, Zlatica, Zlatokosa, Zlatarjevo i Zlatni cvijet), a mogu i sami predložiti novo ime vrtića. Rok za ispunjavanje ankete je 7. svibnja, nakon čega će glasovi biti prebrojani i u 'drugi krug' će ući dva naziva s najvećim brojem glasova.

Gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek kaže nam kako su građani izuzetno pozitivno i brzo reagirali na poziv te je, u samo nekoliko minuta od postavljanja ankete i poziva koji je upućen preko Facebooka, stiglo na desetke i prijedloga za novo ime vrtića.

Na promjenu su se, pak, odlučili jer smatraju da je ime 'Uzdanica' neprimjereno.

'Problem riječi uzdanica nije u njezinoj osnovnoj definiciji već sintagmi koja se veže uz povijesni pokret i kao takva je u ovom kontekstu neprimjerena. Ostali se vrtići nazivaju po cvijeću, likovima iz bajki ili nekim drugim prikladnim imenima. Zbog svega toga odlučila sam se na otvoren dijalog s građanima, a sve s ciljem da zajednički donesemo primjerenu odluku. Često se divimo Švicarskoj koja zakone donosi referendumima ili nekim drugim zapadnim zemljama koje u političko odlučivanje izravno uključuju svoje građane. Ja ovdje u svojem gradu Zlataru želim pokazati da i mi to isto možemo napraviti, pa makar započeli s malim stvarima poput promjene imena vrtića. Jako mi je drago da su građani na ovo  pozitivno reagirali te s radošću čekam 7. svibnja i zatvaranje 'glasanja' kako bi vidjeli koje će ime naš vrtić dobiti', kaže gradonačelnica. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)