Zlatar: Povišen iznos i broj stipendija za učenike i studente, a umirovljenicima osigurani veći poklon bonovi za Božić

Grad Zlatar može se pohvaliti brojnim izdvajanjima za najmlađe; od naknada za novorođenčad, preko sufinanciranja školskih udžbenika, pa sve do raznih projekata, energetskih obnova i programa za djecu. Financijska slika Grada je iz godine u godinu bolja - prema podacima HZZ-a i HZMO-a Zlatar je jedan od gradova s najvećim smanjenjem broja nezaposlenih, a sada su mladima osigurali veći iznos i broj stipendija, dok su umirovljenicima osigurali veće poklon bonove za Božić.

Naime, ove se školske godine promijenila Odluka o dodjeli stipendija. Za razliku od dosadašnjih godina, kada su postojale dvije kategorije za ostvarivanje prava na stipendiju, ove su godine uključene tri kategorije – stipendije za izvrstan uspjeh, stipendije za one slabijeg imovinskog stanja i stipendije za deficitarna zanimanja. Osim što će se tako povećati sam broj stipendija, povisit će se i iznos. Prošle godine je stipendija za studente iznosila 500 kuna, a ove je godine povišena na 700 kuna. Iznos srednjoškolskih stipendija se također povisio za 200  te sada iznosi 400 kuna.

Grad Zlatar već drugu godinu za redom svojim umirovljenicima dodijeljuje poklon bonove u božićno vrijeme, a sada su se i one povisile: „U 2017. godini umirovljenicima s mirovinama do 1.000 kuna dali smo bonove od 150 kuna za kupnju roba, a ove godine povećali smo bonove na 200 kuna, a uzet će se kategorija umirovljenika do 1.500 kuna“, poručila je gradonačelnica Auguštan Pentek.

Uz to, Grad Zlatar je još pošle godine povećao iznos naknada za novorođenčad, na način da progresivno raste od 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 za drugo, 5.000 za treće, 7.000 za četvrto, 10.000 za peto, 15.000 za šesto i do čak 20 tisuća kuna za sedmo i svako iduće dijete, a osnovnoškolcima sufinanciraju udžebanike i prijevoz do škole.

„Zbog povećanja cijene prijevoza za učenike osnovnih škola po Državnom pedagoškom standardu, povećan je iznos sufinanciranja po djetetu s ciljem da prijevoz ostane besplatan za roditelje. Povećani su i iznosi sufinanciranja prijevoza za učenike srednjih škola, također zbog povećanja cijene javnolinijskog autobusnog prijevoza. Sada već drugu godinu realizirane su i subvencije za nabavu udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola no uz promjene u odnosu na prošlu godinu kada su se iste davale po socijalnom statusu. Ove godine pravo na naknadu imali su svi učenici osnovnih škola koji su predali zahtjev. Naknada je iznosila 200 kuna za učenike od 1-4 razreda i 300 kuna za učenike od 5-8 razreda. Za učenike slabijeg imovinskog statusa, čije kućanstvo ispunjava imovinski cenzus od 800 kuna po članu kućanstva, nabava udžbenika financirala se u cijelosti prema stvarnim troškovima po predočenim računima“, objasnila je gradonačelnica, istaknuvši kako su i srednjoškolcima sufinancirali nabavu udžbenika, u iznosu od 1.200 kuna uz uvjet ispunjavanja imovinskog cenzusa od 800,00 kuna po članu kućanstva.

Ove je godine realizirano i opremanje specijalizirane učionice – laboratorija za informatiku za srednjoškolce, koji će tako imati bolje mogućnosti za usvajanje novih znanja, a do kraja godine se planira nabaviti pametna ploča za OŠ Ante Kovačića i  OŠ Belec. Uz to, školama su osigurana i financijska sredstva te je svaka dobila 30 tisuća kuna.

Što se tiče projekata i radova, u tijeku su radovi na na uređenju Parka hrvatske mladeži: „To je posebno bitno za mlade jer će dobiti prvo dječje igralište u gradu. Površine za igru biti će razmještene uz staze, a površine staza biti će minimalizirane kako bi se ostvario što tješnji dodir s prirodnim okruženjem u igri. Također, napravljena je projektna dokumentacija za  izgradnju Fitness/street workout vježbališta na otvorenom. Vježbalište se planira napraviti zapadno od postojećeg sportskog igrališta osnovne škole. Predviđa se trajno postavljanje ukupno 5 sprava za vanjski fitness“, poručila je gradonačelnica.

Još jedan projekt kojeg je Grad Zlatar prijavio je projekt rekonstrukcije i dogradnje postojećeg dječjeg vrtića Uzdanica. Projekt su prijavili u kolovozu, njegova vrijednost iznosi oko 9,2 milijuna kuna, a uvelike će pomoći svim roditeljima s malom djecom.

„Godinama Grad Zlatar nema dovoljno kapaciteta za smještaj djece u postojećem vrtiću i bilježi se duga lista čekanja djece na upis što ukazuje na potrebu za dodatnim prostorima i osobljem“, rekla je gradonačelnica. Rekonstrukcijom vrtića kapacitet istog bi se povećao na 120 djece.

Zbog manjka kapaciteta vrtića Grad sufinancira smještaj djece s područja Grada u drugim vrtićima i čuvaonicama. „Grad predškolskim ustanovama drugih osnivača, a koja izvode program javnih potreba u predškolskom odgoju za djecu s područja Grada Zlatara, osigurava novčana sredstva najmanje u visini 50 % utvrđene ekonomske cijene programa u Dječjem vrtiću i jaslicama Uzdanica Zlatar za svako dijete s područja Grada Zlatara uključeno u redovite programe, ako gradski vrtić nema dovoljan kapacitet za smještaj djece koju roditelji žele smjestiti u isti“, rekla je gradonačelnica.

„Osim stvaranja adekvatnog opremljenog prostora dovoljne površine, projekt će omogućiti zapošljavanje dovoljnog broja odgojno-obrazovnog osoblja potrebnog za pravilan razvoj, odgoj i obrazovanje djece. Više roditelja imat će mogućnost smještaja djece u dječji vrtić u svom gradu, gradu u kojem rade ili gradu koji im tranzitno najviše odgovara. Mladima koji planiraju obitelj ostvariti će se preduvjet da lakše usklade poslovni i obiteljski život smještajem djeteta u vrtić“, zaključila je gradonačelnica. (gradonačelnik.hr/J.L.)