Zlatar: Obnavljaju se prometnice, školsko igralište, klizišta, radi se na instalaciji besplatnog interneta...

U vrijeme kada je velik broj ljudi na godišnjem odmoru, ljeto je  pravo vrijeme za obavljanje radova u gradovima kontinentalne Hrvatske. Velik dio poslova odnosi se na uređenje cesta te škola i vrtića pred novu školsku godinu. Takva je situacija i u Zlataru, kaže nam gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek. A uz gradske projekte tu su i oni financirani iz EU, kao što je instalacija WiFi4EU te energetska obnova javne rasvjete. 

U Gradu  uređuju prostor za djecu kod škole u Belcu. U 2. fazi uređenja prostora izvest će se antitraumatska gumena podloga, ugraditi pet dječjih sprava, postaviti urbana oprema – klupa za sjedenje i stol, koš za smeće s pepeljarom te informacijska ploča. Vrijednost radova je oko gotovo 230 tisuća kuna, a radove financira Grad. U naselju Belec modernizirat će se ulica do Osnovne škole, projekt vrijedan 980,5 tisuća kuna, a financira se najvećim dijelom od strane Centra za vozila Hrvatska. U tijeku su i pripremni radovi za asfalitranje 1.385 metara nerazvrstanih cesta na području Grada: Zlatar – odvojak Turk, Zlatar – odvojak Vargi, Donja Batina – odvojak Visci, Ratkovec – odvojak Bartolek, Borkovec – odvojak Posarić, Martinščina – odvojak Majer (Bolfeki). Vrijednost radova koje financira Grad je 463,8 tisuća kuna, a kraj radova predviđen je u rujnu.

Do tada bi i trebala biti gotova prva faza radova uređenja parkirališta ispred zgrade Općinskog suda koji uključuje izvedbu oborinske kanalizacije i izradu revizijskih okana i slivnika, rušenje dijela postojeće dvorišne zgrade i ogradnog zida, zemljane i betonske radove te asfaltiranje površine parkirališta. Vrijednost radova je 615,7 tisuća kuna, a sa 185 tisuća sufinancira ih Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Uz 60 posto sufinanciranja od Hrvatskih voda Grad je danas započeo radove na sanaciji klizišta u Vinogradskoj ulici, a trebali bi završiti do sredine studenoga. Projekt je vrijedan 778,3 tisuće kuna. U tijeku je i postupak javne nabave za radove izgradnje pješačke staze i kanalizacije u Vinogradskoj ulici, za koje je procijenjena vrijednost 1,3 milijuna kuna.

Od većih projekata slijede i radovi na energetskoj obnovi sustava javne rasvjete i instalaciji bežićnog interneta WiFi4EU. Projekt zamjene zastarjelih svjetiljki sa svjetiljkama koje se temelje na suvremenoj LED tehnologiji vrijedan je 4,3 milijuna kuna bez PDV-a. Cilj je smanjiti svjetlosno onečišćenje, doprinijeti zaštiti okoliša, smanjiti troškove održavanja i povećati energetsku učinkovitost sustava. U tijeku je instalacija besplatnog pristupa internetu na vanjskim javnim prostorima na području Grada Zlatara, na deset vanjskih pristupnih točaka: Donja Batina – vatrogasni dom, Martinščina – osnovna škola, Zlatar – upravna zgrada-3 pristupne točke, Zlatar – gradska knjižnica – 2 pristupne točke, Belec – vatrogasni dom, Zlatar – galerija, Zlatar – vatrogasni dom. Ugovorena vrijednost projekta je 110,6 tisuća kuna s PDV-om, a završetak radova predviđen je krajem rujna. (L.K.)