Zlatar: Za projekte povukli vrijednost još jednog gradskog proračuna, u pripremi projekti vrijedni 20 milijuna kuna

U Zlataru se trenutno provode projekti vrijedni preko 14 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni preko 20 milijuna kuna, među kojima su gradnja dječjeg igrališta, vježbališta na otvorenom, reciklažnog dvorišta, energetska obnova zgrada, te rekonstrukcija javne rasvjete vrijedna 6 milijuna kuna

Gradu Zlataru ovih je dana odobreno 589 tisuća bespovratnih kuna za projekt izgradnje nogostupa u naselju Belec, pa će osnovnoškolci iz toga naselja do kraja studenoga ove godine konačno dobiti siguran put do škole. Ukupna vrijednost projekta je preko 840 tisuća kuna, a 70 posto će se sufinancirati sredstvima Centra za vozila Hrvatske,  pojašnjava gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

Izgradnja nogostupa do škole u naselju Belec samo je jedan mali dio projekata koji se trenutno provode u Gradu Zlataru, a za koje su gradonačelnica i njezin tim osigurali sredstva u iznosu čitavog godišnjeg gradskog proračuna – preko 14 milijuna kuna.

Najveći projekt, vrijedan 9,2 milijuna kuna je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića i jaslica Uzdanica. Za ovaj projekt osigurano je 7,4 milijuna bespovratnih kuna, dok će ostatak, nešto manje od dva milijuna pokriti Grad iz proračuna.

Ovim projektom na vrtić će se dograditi tri dodatne prostorije, odnosno odgojne jedinice s  višenamjenskim prostorom, te gospodarski i upravni blok, dok će se ukloniti postojeća zgrada jaslica. Na taj način će se, pojašnjavaju u Gradu, osigurati prostori za šest neovisnih skupina djece a kapacitet vrtića povećat će se na 120 djece.

Grad je osigurao i milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nove spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, dok će sami financirati oko 200 tisuća kuna.

U tijeku je i veliki i za Grad izuzetno važan projekt uređenja Sokolane za kojeg je Grad dobio 800 tisuća kuna od Ministarstva kulture, dok su 280 izdvojili iz proračuna. U sanaciju i dogradnju ovog spomenika kulture iz 1910. godine do sada je uloženo 7 milijuna i 100 tisuća kuna, od čega je 6,9 milijuna osiguralo Ministarstvo kulture. S 12 tisuća kuna pomogla je županija, a 600 tisuća uložilo je Grad Zlatar.

'Dovršeno je 70 posto građevinskih radova, a radovi se uskoro nastavljaju, kako bismo što prije dovršili ovu festivalsku dvoranu koja je bitna ne samo za društveni život našeg grada već i čitavog ovog dijela županije', kaže nam gradonačelnica.

Tu je i uređenje gradskog Parka hrvatske mladeži, u sklopu kojega će biti izgrađeno i novo dječje igralište. Vrijednost projekta dječjeg igrališta je preko 980 tisuća kuna, a 510 tisuća su bespovratna sredstva.  U samo uređenje parka – rušenje starog i bolesnog drveća, izgradnju staza, rasvjete, nogostupa i zemljane radove - uloženo je nešto više od milijun kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo 300 tisuća kuna, dok je ostalo pokriveno iz gradskog proračuna.

Uz nogostup u Belcu, aktualan je i projekt izgradnje nogostupa u Varaždinskoj ulici vrijedno 1,5 milijuna kuna, od čega je 900 tisuća kuna sredstava Županijskih cesta KZŽ.

Grad je nositelj projekta i za Izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom za koja su dobili sredstva Ministarstva okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 500 tisuća kuna i još 100 tisuća iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Projekt se provodi za Grad Zlatar te općine Marija Bistrica, Zlatar Bistrica i Mače.

Dobivena su i sredstva od 130 tisuća kuna za izradu Strategije razvoja poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. te je počela njezina izrada. 'Ta strategija nam je jako važna budući da smo ruralno područje te želimo zajedno sa poljoprivrednicima, OPG-ovcima i vinogradarima stvoriti što bolje uvjete za njihov razvoj', ističe gradonačelnica.

Uz sve ove projekte, u pripremi su još projekti vrijedni preko 20 milijuna kuna. Tu su, primjerice, rekonstrukcija rasvjete vrijedna oko 6 milijuna kuna, sanacija dva veća klizišta - 2,5 mil. kuna., izgradnja infrastrukture za širokopojasni internet vrijednosti više milijun kuna, uređenje gradskog parkirališta - 800 tisuća kuna, asfaltiranja nerazvrstanih cesta - oko 600 tisuća kuna,  gradnja dječjeg igrališta u Belcu - 500 tisuća kuna, vježbalište na otvorenom - 400 tisuća kuna, most - oko 500 tisuća kuna, uređenja groblja – milijun kuna, energetska obnova zgrade - 4,5 milijuna kuna, izgradnja reciklažnog dvorišta – 3 milijuna kuna, te brojni drugi manji, ali za grad značajni projekti.

'Posebno mi je drago vidjeti da je naš grad posljednjih godina veliko gradilište. Pokušavamo u svakom naselju poboljšati uvjete za život njezinih građana. Projekata ima mnogo, ali naša vlastita sredstva su ograničena. Osim toga, grad još uvijek vraća kredit zbog kojeg je imao velik zastoj u razvoju. Oslanjamo se na razne natječaje (domaća i EU sredstva bez kojih sigurno mnogi od ovih projekata ne bi bili mogući. Sada se već vidi pomak, ali želja je mnogo više i moram zahvaliti svojim sugrađankama i sugrađanima koji imaju razumijevanja i strpljivosti jer vide da polako se mijenja slika grada', ističe gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)