'Zeleni gradovi' (2): Istražili smo na koji način gradovi brinu o zaštiti okoliša

U mini-serijalu, u tri nastavka donosimo primjere mjera, projekata i dobrih praksi iz 20-ak hrvatskih gradova predvodnika u održivom i uspješnom gospodarenju otpadom, ali i onih koji pod novim gradskim upravama tek ozbiljnije kreću u tom smjeru.

 

Mnogi hrvatski gradovi provode razne projekte kako bi smanjili emisiju štetnih plinova, učinkovito gospodarili otpadom te prešli na korištenje čistih i manje štetnih izvora energije. U Hrvatskoj se tako na lokalnoj razini prijavljuju i provode razni projekti i mjere s istim zajedničkim ciljem, a povodom prošlotjednog obilježavanja Dana planeta Zemlje istražili smo na koje se načine hrvatski gradovi brinu o zaštiti okoliša i doprinose rješavanju globalnog problema zagađenja prirode, voda i atmosfere. U mini-serijalu, u tri nastavka donosimo primjere mjera, projekata i dobrih praksi iz 20-ak hrvatskih gradova predvodnika u održivom i uspješnom gospodarenju otpadom, ali i onih koji pod novim gradskim upravama tek ozbiljnije kreću u tom smjeru.

Pula: Prvi krenuli s električnim biciklima, nabavljaju 20 e-autobusa

U ekološku i energetski učinkovitu reformu javnog prijevoza među prvima su se dali i istarski gradovi Umag i Pula osiguravši građanima električne bicikle. Grad Pula je tako 2013. godine, u sklopu projekta „Movesmart“ uspostavio sustav javnih električnih bicikala pod nazivom “Bičikleta” s više stanica za električne bicikle i biciklima na frekventnim gradskim lokacijama. Planira se i nabavka 20 novih ekoloških autobusa te izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin što će uvelike pridonijeti smanjenju emisije štetnih plinova u prometu.

Nadalje, Pula je osigurala 1,2 milijuna kuna za realizaciju informativno-obrazovnog projekta „Razmisli, odvoji, štedi!“ čiji je cilj povećanje osviještenosti građana i sve brojnijih gostiju o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. Grad sufinancira uklanjanje azbestnih pokrova, a projektom „Life Sec Adapt“ , nastoji se promicati i unaprijediti model "Samoodržive energetske zajednice" (SEC), što lokalne zajednice čini glavnim pokretačima za regionalni samoodrživi razvoj kroz koordinaciju i podršku regionalne vlasti i Istarske razvojne agencije.

Umag: 60 milijuna kuna za projekt pametnog zelenog grada

Grad Umag je također osigurao električne bicikle i to za svoje djelatnike koji ih svakodnevno koriste za obavljanje poslova i pomaganje u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu, doprinose zaštiti okoliša i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu te imaju izuzetno pozitivan učinak na zdravlje.

Nadalje, u Umagu se privodi kraju desetogodišnji megaprojekt vrijedan oko 60 milijuna eura „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“ čiji je cilj bio postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, sanacije starih odlagališta otpada i izgradnje suvremene sortirnice te ekološkog osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje,  kroz projekte, radionice i predavanja. Ostvarena su prava za EU sufinanciranje za izgradnja sustava upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju Sjeverna Istra koji će imati najsuvremenijeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Koprivnica: Građanima besplatni e-bicikli i busevi

Grad Koprivnica svojim je građanima osigurao besplatan prijevoz električnim biciklima, i to u sklopu BicKo sustava koji do sada broji oko 1.200 korisnika. Sustav, u kojem je ukupno 60 bicikala raspoređenih po sedam stanica, aktivan je već šest godina, a može se koristiti svakodnevno u vremenu od 6 do 22 sata.

Osim električnim biciklima, građani se, također besplatno, mogu služiti i javnim prijevozom električnim busevima. Na području koprivnice se nalazi osam punionica za električna vozila, a izdvojili su se i inovativnim proizvodom DomKo – kompostom pakiranim u vreće od 50 litara koji je nastao od biorazgradivog otpada prikupljenog iz koprivničkih kućanstava. Tako građani više ne moraju kupovati kompost samo na kompostištu, već na par novih lokacija u gradu, a moguće ga je dostaviti i na kućni prag. 

Sveta Nedjelja: Besplatni komposteri i e-punionica

I Sveta Nedelja jedan je od gradova koji je svojim građanima osigurao prijevoz električnim biciklima koji će biti postavljeni na najfrekventnijim lokacijama, a prije tri godine su postavili i e-punionicu za hibridna i električna vozila koju građani mogu koristiti bez naknade, a sve kako bi potaknuli e-mobilnost građana. Svojim stanovnicima su podijelili i 950 besplatnih kompostera, kroz projekt „Kompostirajmo zajedno – naš doprinos zaštiti okoliša, nabavili su mobilno reciklažno dvorište te već osam godina organiziraju čišćenja divljih odlagališta otpada. Provode i projekt Newlight u sklopu kojeg će zamijeniti 10 godina stara rasvjetna tijela energetski učinkovitijom LED rasvjetom. 

Gospić: E-punionica sa solarnom elektranom

Energetskoj učinkovitosti u prometu posvetio se i Grad Gospić s projektom „Javni gradski bicikli“ kojim se unapređenjem biciklističkog prometa nastoji smanjiti emisija CO2 plinova. U sklopu projekta je razrađena i mjera „Biciklom i pješice je zdravije“ koja se sastoji od tri stavke: idejni koncept razvoja biciklističkih staza, promotivna kampanja pješice/biciklom u školu ili na posao te organizacija edukativnog događanja Biciklijada. Cilj projekta je potaknuti građane na korištenje bicikla u svakodnevnom životu radi poboljšanja zdravlja, zaštiti okoliša i poboljšanju turističke ponude.

Inače, Gospić na svom području ima ukupno tri elektro punionice čime se potiče elektro-mobilnost i korištenje obnovljivih izvora energije u prometu zbog čega je na tim punionicama postavljena i solarna elektrana. U cilju je i realizacija projekata gradnje reciklažnog dvorišta, provedba izobrazno-informativnih aktivnosti te nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada ukupne zajedničke vrijednosti oko 5,6 milijuna kuna.

Poreč: Najviše e-punionica po glavi stanovnika u Hrvatskoj

Za osiguravanje električnog vozila i električnog skutera svojim komunalnim djelatnicima, Gradu Poreču ove je godine odobreno ukupno 90 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Poreč je i 2015. godine otvorio prvu javnu i besplatnu punionicu za električna vozila, a korištenje velikog gradskog parkinga za vozila na električni pogon također je potpuno besplatno. U gradu, koji broji 16.696 stanovnika, se danas nalazi 7 stanica za punjenje vozila na električni pogon, što je najveći broj po glavi stanovnika u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Već četvrtu godinu zaredom Poreč svojim građanima sufinancira troškove uklanjanja krovnih pokrova s azbestom za što godišnje izdvaja između 100 i 125 tisuća kuna. Nadalje, kako bi se za građane osigurao besplatan prikup, odvoz i odgovarajući način zbrinjavanja  azbestnog otpada, Poreč za građane organizira prikup, odvoz i odgovarajući način zbrinjavanja  navedenog otpada, što, u konačnici, predstavlja dodatnu financijsku olakšicu za građane, vrlo često u visini od dodatnih 50% ostvarenog iznosa sufinanciranja.

O zbrinjavanju azbestnog otpada brine se i Grad Novalja koji zainteresiranim građanima u 100 %-om iznosu financira odvoz azbestnog otpada. U 2019. godini za ove je potrebe iz gradskog proračuna osigurano 50 tisuća kuna. (Lucia Ursić, Jasna Licitar)

* 'Zeleni gradovi': Kako gradovi brinu o zaštiti okoliša (1)